vriendenvanfrankendaellogo

Woensdagen 2019
Beste vrijwilligers van de heemtuin. Het afgelopen jaar hebben jullie met regelmaat geholpen in de heemtuin van park Frankendael. Namens het hele bestuur, heel veel dank daarvoor! Mede dankzij jullie ligt het park er mooi bij. Gezien het seizoen (en wat blessures van vaste vrijwilligers, beterschap!) hebben we besloten een winterstop in te lassen, en rond april weer te beginnen met het werk in het park. We zullen t.z.t. jullie weer berichten. In de tussentijd hopen we jullie in het park, of bij een van onze activiteiten, te ontmoeten. Meer informatie via vriendenvanfrankendael@gmail.com.

Zaterdag 2 februari 2019, 11 uur
Wandeling in Park Frankendael Laat je gidsen en beleef de natuur van het moment, het is altijd net even anders dan je zou verwachten. Houd daarbij vragen, opmerkingen en ervaringen niet voor je, samen weet je meer, zie je meer en ontdek je meer.
Vertrekpunt Verzamelen bij de poort van Frankendael aan de Middenweg (bij het restaurant).
Informatie Gert Snoei, gertsnoei@hetnet.nl, 020-4922366. Alleen op de excursiedag: 06-10683729. Kijk op IVN wandelingen.

Zondag 11 november 2018
Rondleiding met natuurgidsen Chris Barendse en Mirjam Niemans door park Frankendael over paddenstoelen. Aanmelding is niet noodzakelijk. Deelname is gratis. Wandeling start (11.00 uur) bij de Poort naast Huize Frankendael.

Zaterdag 27 oktober 2018 Zaterdag a.s. 27 oktober gaat het licht uit! Tenminste, dat hopen wij en vele anderen want het is dan de Nacht van de Nacht. De vrienden maken een natuurwandeling in park Frankendael. Als je mee wilt, mail ons: vriendenvanfrankendael@gmail.com. We verzamelen om 21 uur bij de hoofdpoort aan de Middenweg. Neem warme kleren mee, kleine zaklampen zijn aanwezig. We hebben stad en land afgezocht naar ecologen en biologen die ons willen begeleiden maar die zijn de stad uit. Wij hebben een mooie wandeling met kleine verassingen in petto! We nemen warme chocomelk en koek mee. Kinderen mogen mee onder begeleiding.
Lees meer op: Nacht van de nacht

Woensdagen 2018
U kunt zich aanmelden als vrijwilliger om te helpen in de heemtuin. Vanaf april 2019 zullen we woensdagen aan het werk zijn. We beginnen om 8:30 uur. Verzamelen bij het fietsenrek bij de witte poort. Chris, de tuinman, zal dan instructies geven. We werken tot ongeveer 10 uur door. Meldt u aan via vriendenvanfrankendael@gmail.com.
heemtuinwerk

Zaterdag 16 juni 2018
Wandeling in Park Frankendael
Het IVN maakt onder leiding van Gert Snoei een kleurrijke wandeling door het park. Hoe is de ontwikkeling van bomen, heesters, wilde en cultuurplanten, dierlijk leven en wat zich verder voordoet in het park Frankendael?
Lees meer op: ivn wandeling-frankendael

Zaterdag 2 juni 2018
Rondleiding met natuurgidsen Chris Barendse en Mirjam Niemans door de heemtuin van park Frankendael over kruiden en planten. Aanmelding is niet noodzakelijk. Deelname is gratis. Wandeling start bij de Poort naast Huize Frankendael om 10.00 uur.

Zondag 22 april 2018
Rondleiding met IVN natuurgidsen Chris Barendse en Mirjam Niemans. Zij besteden tijdens deze natuurwandeling extra aandacht aan de mossen en korstmossen. Deze vormen een kleurrijke mozaïek van allerlei soorten en families die heel goed samen kunnen leven! Er zijn in dit stedelijke gebied talrijke soorten te vinden. De invloed van de luchtkwaliteit, door uitstoot van verkeer, is hierbij duidelijk zichtbaar. Mossen en korstmossen zijn al vele honderden miljoenen jaren oud. Het zijn ware juweeltjes, als je ze met een loepje bekijkt. Voor een beperkt aantal loepjes wordt gezorgd. Heeft u er zelf eentje, neem die dan mee! Fotograferen mag! Aanmelding is niet noodzakelijk. Deelname is gratis. Wandeling start bij de Poort naast Huize Frankendael om 10.30 uur.

Donderdag 29 maart 2018 (Locatie: H.C. Vink schooltuinengebouw)
KNNV minicursus
: Stinsenplanten op 29 maart 2018; met excursies op de zaterdagen 7 april bolwerk Haarlem en/of 14 april landgoed Elswout.
De laatste jaren staan stinsenplanten volop in de belangstelling. We planten ze tegenwoordig in onze tuinen en openbaar groen. Dat was voorheen wel anders. Toen waren ze alleen te vinden bij kastelen, oude boerenhofsteden, op bolwerken en bij oude kerken en begraafplaatsen, rond buitenplaatsen of voorname woningen. Waar komen ze oorspronkelijk vandaan? En waarom worden ze stinsenplanten genoemd? Welke soorten rekenen we ertoe en hoe herken je ze? Welke eisen stellen ze aan hun groeiplaatsen? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het eerste theoretische deel van de cursusavond.
De veldexcursies beslaan een hele dag van 10:00 u-16:00 u excl.reistijd. Stevige wandelschoenen en - afhankelijk van de weersvooruitzichten - warme (regen)kleding aanbevolen. Lunch zelf meenemen.
Cursus- en excursieleider: Hein Koningen KNNV Afd. Amsterdam

Cursusavond op donderdag 29 maart 2018, vanaf 20:00u.
Locatie: H.C. Vink schooltuinengebouw (Park Frankendael) Amsterdam Watergraafsmeer.
Excursies: zaterdag: 7 april 2018 bij Bolwerk Haarlem en/of 14 april Landgoed Elswout

Opgaves: Meld je aan met "MC Stinsenplanten" via het emailadres: cursus@amsterdam.knnv.nl of vriendenvanfrankendael@gmail.com. Deelnemersbijdrage van € 15,- contant te voldoen op de eerste cursusavond. Of door overboeking op IBAN NL91 INGB 0003506096 o.v.v. "Stinsenplanten 2018" t.n.v. KNNV Amsterdam

Zaterdag 28 oktober 2017
Paddenstoelenwandeling in Park Frankendael. Samen met IVN gidsen Mirjam Niemans en Chris Barendse. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg om 10 uur. De wandeling duurt tot 12 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Zondag 21 mei 2017 L E Z I N G ‘Tuinkunst en tuinhistorie van Frankendael’ door Lucia Albers.
Graag aanmelden vóór 17 mei, het aantal plaatsen is beperkt. E-mail naar: vriendenvanfrankendael@gmail.com.

Lucia Albers ontwikkelde in 2000 (samen met Anja Guinée en in samenspraak met groepen omwonenden en belangstellenden) een herstelplan voor de stijltuin achter Huize Frankendael en voor de andere historische tuindelen zoals het eiland met de kluizenaarshut, de landschapstuin met witte laan en heemtuin. Na afloop van de lezing kunt u meelopen met een rondleiding door de tuinen.
Locatie: De salon in Huize Frankendael.
Programma: 10.15 uur, inloop met koffie en thee, 10.30 uur, start lezing, 11.15 uur, einde lezing, 11.30 - ± 12.30 uur, rondleiding door de tuinen aansluitend bij het verhaal van de lezing. Huize Frankendael ontvangt ons gastvrij, en wijst de deelnemers op de mogelijkheid na afloop van de rondleiding te lunchen bij Merkelbach (graag vooraf reserveren)

lezing

Zaterdag 20 mei 2017 is er een natuurexcursie onder leiding van IVN gidsen Chris Barendse en Mirjam Niemans. Start: 10 uur, verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zaterdag 6 mei 2017 officiële opening van de Van der Sande Lacostebrug en aansluitend een korstmossen excursie van de werkgroep BLWG (Bryologische en Lichenologische Werkgroep onderdeel van het KNNV). 12.00 verzamelen bij Huize Frankendael.

Zaterdag 15 april 2017 was er een natuurexcursie onder leiding van IVN gidsen Chris Barendse en Mirjam Niemans. Start: 10 uur, verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zondag 9 april
2017 Een vriend van Frankendael leidde u langs bijzondere plekken in Park Frankendael en vertelde iets meer over de voormalige stadskwekerij. Start: 10 uur, verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zaterdag 8 april 2017 (tijd; 11.00 uur) was er een voorjaarswandeling door het park met natuurgids en bomenexpert Gert Snoei, https://afdeling.ivn.nl/afdeling/amsterdam/activiteiten/frankendael-voorjaarswandeling

Zondag 26 maart 2017 is er een jeugdexcursie, vogels kijken in Frankendael.

frankendael foundationRondleidingen door Huize Frankendael. Iedere zondag is er om 12:00 uur een gratis rondleiding door het huis, het is wel verstandig eerst op de website van huize Frankendael te kijken voordat je komt.

Vrijdag 20 januari 2017 was er een winter rondwandeling van IVN Amsterdam.

Zondag 6 november 2016 was er een paddenstoelen natuurexcursie onder leiding van heemtuinbeheerder Chris Barendse en (IVN gids) en aspirant IVN gids Mirjam. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Donderdag 27 oktober en donderdag 3 november 2016
(tijd; 16.00 uur) Herfst rondwandeling met M. Kempe en nog een vriend van Frankendael. Kijk samen met ons naar de herfst in het park en stel u vragen over het park, de bomen, de planten, de vogels en meer. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.
rondwandeling

Zaterdag 24 september 2016 (tijd; 13.00 uur) was er een rondwandeling met de werkgroep Natuurlijk Tuinieren van het tuinpark Klein Dantzig langs de bomen aldaar. De wandeling wordt verzorgd door Gerard Schuitemaker. Verzamelen bij de hoofdingang van Klein Dantzig, Kamerlingh Onneslaan 19.

Zaterdag 10 september 2016
(tijd; 10.30 uur) was er een natuurexcursie onder leiding van heemtuinbeheerder Chris Barendse en (IVN gids) en aspirant IVN gids Mirjam. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Donderdag 28 juli en donderdag 4 augustus 2016 (tijd; 19.00 uur) Avond rondwandeling met M. Kempe en nog een vriend van Frankendael. We gaan op zoek naar vogels en insekten én bekijken de planten en bomen in het park. We hebben een telescoop bij ons maar als u zelf een verrekijker heeft, neem deze dan mee. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zondag 29 mei 2016 (tijd; 10.00 uur) rondwandeling door het park met een vriend van Frankendael ter gelegenheid van de Dag van het Park. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zondag 22 mei 2016 (tijd; 10.30 uur) is er een natuurexcursie onder leiding van heemtuinbeheerder Chris Barendse en (IVN gids) en aspirant IVN gids Mirjam. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zondag 17 april 2016 (tijd; 10.30 uur) is er een natuurwandeling onder leiding van heemtuinbeheerder Chris Barendse en Brigitte Kok (beide IVN gids).

Zaterdag 20 maart 2016 (kinderen vanaf 7 uur met ouders). Vogels kijken in Frankendael. Via de Vogelwerkgroep Amsterdam en IVN Amsterdam, kijk op http://www.vogelsamsterdam.nl/zo-20-maart-2016-park-frankendael-jeugdexcursie/

Zondag 28 februari 2016 (tijd; 10.00 uur) rondwandeling door het park met een vriend van Frankendael. Verzamelen bij de poort aan de Middenweg.

Zondag 4 oktober 2015 (tijd; 10.30 uur) was er een najaarswandeling onder leiding van heemtuinbeheerder
Chris Barendse en IVN gids Brigitte Kok.

Zondag 12 april 2015 (tijd; 14.00 uur) was er een wandeling door het park met thema bomen met natuurgids en bomenexpert Gert Snoei, https://ivn.nl/afdeling/amsterdam/activiteiten/wandeling-door-frankendael

Zaterdag 27 september 2014 was er van 13:00-15:00 een wandeling door Frankendael door Henk Wolters via  http://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/cursussen

Zaterdag 12 april 2014 was er een voorjaarswandeling onder leiding van heemtuinbeheerder
Chris Barendse en IVN gids Brigitte Kok.lees meer pijl terug naar home